Başlangıç > Uncategorized > 1943 İNÖNÜ-CHURCHILL YENİCE GÖRÜŞMESİ TÖRENİ: (YARIN) 30 Ocak 2011 Pazar 10.30 ( Yenice’deki İnönü-Churchill Barış Parkı)

1943 İNÖNÜ-CHURCHILL YENİCE GÖRÜŞMESİ TÖRENİ: (YARIN) 30 Ocak 2011 Pazar 10.30 ( Yenice’deki İnönü-Churchill Barış Parkı)


30 Ocak’larda, 1 Eylül’lerde ve Her Zaman Yenice’deyiz…

1943 – 2011 İNÖNÜ-CHURCHILL YENİCE GÖRÜŞMESİ

Değerli barış yanlısı dostlarımız,

Atatürk’ün yurt gezilerinde kullandığı ‘Beyaz Vagon’, ölümünden beş yıl sonra İkinci Dünya Savaşı’nın en önemli ‘görüşme’lerinden birine tanık oldu. Israrlara rağmen “yayılmacıların kapışması” olayına bulaşmayan Türkiye’yi savaşa katılmaya ‘ikna’ edebilmek için Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yle görüşmek isteyen İngiltere Başbakanı Winston Churchill’e 30 Ocak 1943’te ‘Yenice İstasyonu’nda randevu verilmişti.

Adana-Mersin arasındaki Yenice’ye trenle gelen İnönü, taaa Londra’dan kalkıp gelen İngiltere Başbakanı’nı Beyaz Vagon’da ‘kabul’ ederek, savaşa girmemiz için yapılan ısrarları ve vaat edilen askerî yardımları, bütün kibarlığıyla geri çevirmişti.

Vagonun yemek salonunda gerçekleşen ve görkemli bir sofranın eşliğinde süren görüşmelerde İnönü öylesine “içten ve zarif” bir ev sahipliği yapmıştı ki, iki devlet adamı anlaşamadan vedalaştıkları halde, yemek listesini günün hatırası olarak saklamak üzere karşılıklı imzalamışlardı…

Böylece Türkiye, 20. yy’daki en vahşi kapışmanın dışında kalarak, tüm komşuları arasında barışı yaşayan tek ülke oldu. Yenice köyü ve Beyaz Vagon da sömürgeci devletlere karşı bu destanlaşan ret yanıtının ortak tanıkları olma onurunu kazandılar…

Tarsuslu Aydın Yurtçu Aydinyurtcu iletti: “O önemli gün öğleden sonra 2’de Adana’dan Tarsus’a gitmek üzere trene bindik, fakat tren bir turlu hareket etmedi ve Yenice buluşması nedeniyle gece 11’e kadar trenin hareket etmesini beklemek zorunda kaldık, hem de aç susuz, fakat asla kızmadık. İkinci anım: O dönemin terbiyesiz partizanları İnönü’yü suçladılar; “Bizi harbe sokmadı, erkekliğimizi yok etti” dediler…”

Barışın simgesi: Bugün, Tarsus’a bağlı bir belde olan Yenice, işte bu onuru, kuşaktan kuşağa kalıcı bir kent kültürüne dönüştürmenin de heyecanını yaşıyor. Beyaz Vagon da eminiz ki aynı heyecanın simgesi olarak ziyaret edilmekten çok mutlu…

Yeniceliler, geçmişin o unutulmaz buluşmasını anıtlaştırmak için 1990’larda Beyaz Vagon’u aramaya başladıklarında, bir hangarda paslanmış ve sökülmek üzere olan haliyle karşılaşınca, neye uğradıklarını şaşırmışlar. Neyse ki bu vefasızlık hemen giderilmiş ve onarılan vagon Yenicelilere armağan edilmiş. Belediye de istasyona koymak yerine, “İnönü-Churchill Barış Parkı” içinde değerlendirerek, hem halka hem de tüm ulusumuza ve hatta tüm insanlığa en anlamlı park alanlarından birini kazandırmış…

Çukurova’nın bu ‘güven duygusu veren’ toprakları sizleri de bekliyor. Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice Beldesi’ndeki ‘Barış Parkı’nda ziyarete açık Beyaz Vagon’a uğramanız ve 68 yıl önceki ‘ulusal gurur’umuz ile “şimdiki siyasetin farkını daha bir ‘iç geçirerek’ anımsamanız için…” Atatürk yaşıyor olsaydı, “Batılı liderler belki de şu vagonun önünde kuyruğa girerek Atatürk’le görüşmek için sıralarını beklerlerdi…” diye betimleyebileceğimiz, bugünkü özlemimizi de gidermek için…

30 Ocak 2011

Mehmet Ali Sulutaş, MBA

Yenice Barış Parkı Koordinatörü

30 OCAK.doc

Kategoriler:Uncategorized
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın