Hakkımda

Mehmet Ali SulutaşKanada devleti bakanlıklarında, Kızılderili ve Eskimo yerli halkların sosyal, ekonomik, kültürel kalkınmasında; Kanada sanayisinin ve ticaretinin geliştirilmesinde bürokrat olarak hizmet etti. Ottawa’ daki Türk toplumunun kültür etkinliklerine katılmasına ve Türk halk oyunları topluluğunun kurulmasına önayak oldu. ‘Kanada Aile Ağacı’kitabına ‘Türkler’ bölümünün de eklenmesini sağladı. Kültür, sanat ve iletişim derneklerinde etkin görev aldı. Radyo ve televizyonda kültür, sanat, müzik, turizm programları üretip sundu. TRT’nin Kanada fahrî muhabirliğini yaptı…

Üniversitede turizm, iktisat, işletme, pazarlama dersleri verdi. STK ve yerel yönetimlere uluslararası ilişkiler, turizm, eğitim danışmanlığı hizmetleri sundu. Tarsus-Karabucak Turizm Projesi’ne önayak oldu. Ulusal ve uluslararası kültür, sanat, toplum, meslek derneklerinin üyesi…

Ülkeler arasında kardeş kent çemberleri oluşturdu.Kanada Büyükelçiliği’nin fahrî Warden (temsilci) görevini omuzlamaktadır. İçel Sanat Kulübü kurucularından, Dergi yayın yönetmenlerinden; TURAB Kurucu Genel Sekreteri; Mersin Sivil Toplum Birliği Platformu’nun (MSTB) kurucu Başkanı; AB Çeviri İşletmeleri Dernekleri Konfederasyonu Üyesi Tüm Çeviri İşletmeleri Derneği (TÇİD) Kurucu Genel Sekreteri; Türk Birleşik Devletleri (TürkBirDev) girişimi kurucu üyesi, Kanada Temsilcisi; Tokyo Türk Kültür Enstitüsü onur üyesi…

Çok iyi derecede İngilizce, orta derecede Fransızcabiliyor; dillerle ve düşüncelerle dans etmeyi seviyor. Araştırma, çeviri yazı ve şiirleri dünya basınında yer almaktadır. Sözcüklerle yaşam felsefesini irdeleyen ‘Düşüncelerin Dansı’ 2001’de yayımlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında İnönü-Churchill görüşmesini konu alan ‘Churchill in Turkey, 1943’ başlıklı üç sayfalık bir yazısı Churchill Dernekleri Merkezi’nin yayın organı ‘Finest Hour’ dergisinin Bahar 2005 sayısında yayınlandı. ‘Images of Ottawa’ (May, 2005); ‘Canadian Peaceful Way of Life’; and ‘Don’t Weep New Orleans!..’ (Güz 2005) gibi yazıları Light Millennium e- Dergisinde ve başka sanal ortamlarda yayınlanmıştır..

Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi’ne girdi (Kasım 2006).

Behzat Ay Edebiyat Ödülü Yarışması’nda ‘Gezi Yazısı’ (Mayıs 2007) ve ‘Orkun Dergisi’nin ‘Kültür Yazıları’ değerlendirmesinde ‘Övgüye Değer’ (Mayıs 2007) ödüller aldı.

İngilizceye çevirdiği, şair-yazar Ali F. Bilir’in ‘Göç Türküsü’ ve ‘Güz Anımsamaları’ adlı kitaplarını oluşturan şiirleri, Kültür Bakanlığı TEDA tasarısı kapsamında, ABD’de ‘Plain View Press’ tarafından ‘Migration Ballads’ adıyla Haziran 2008’de yayımlandı…

Türk Dili üzerine ‘Ana Sütüm Türkçe’ başlıklı kitabı Etik Yayınları arasında yayımlandı. Elinizdeki bu yine Türk Dili üzerine ‘Üçüncü Arka’, yazarın üçüncü kitabıdır. Dergi ve gazetelerde yayınlanmış yazılarından oluşan kitap dosyaları da sıradadır.

Gülnar’ın Şeyhömer köyünde, ay ışığında, subaşında bir talvarda doğup, ilk ve ortaokulu Silifke’de bitiren (1954).Balıkesir’de başladığı liseyi Kırklareli’nde tamamlayan (’58).İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (’64) ve Ottawa Üniv. İşletme Yüksek Lisans (’80) mezunu araştırmacı, yazar, çevirmen Sulutaş, bilgisunar (internet) üzerinden oluşturduğu iletişim ağı ile 55 bin kişiye ulaşan bir birliği oluşturmuştur. Bu ağ aracılığıyla, kendisinin özgün ve kendisine iletilen bilim, eğitim, kültür, edebiyat, sanat, tarih, turizm, toplum içerikli bilgi ve yazıları yaymaktadır. (Tekirdağ, Yeniçiftlik / 8.8.8)

  1. Ozgur CUCE
    Temmuz 19, 2011, 3:35 PM

    İyi ki bu çoğrafyada, Türkiye’de, iyi ki Mersin’de doğmuşsunuz… Daha da iyi ki, sizi tanımışım.. Henüz bir mevye vermemiş olmakla birlikte, yazın anlaşımın ilk şekillenme dönemlerinde son derece hayati yönlendirmeleriniz, bir yazar adayı olarak beni şuanki ben yapan en önemli öncellerden oldu.

    Verme, öğretme ağacının altında büyümüş büyük düşünür… Minicik teşekkürler dışında karşılık beklemeden Mersin’e yaptığınız katkılar, kör gözlere ışık olsun.

    Sağ olun, var olun. Sağlıcakla kalın. Daha yapacak çok iş var.

    Bu arada “blog”unuz son derece sade, anlaşılır ve daha geniş kitlelere ulaşmak açısından yararlı olmuş. Güle güle yazın…

    Saygı ve Sevgilerimle,
    Özgür CÜCE

  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın